Wpis

wtorek, 18 września 2012

Wędzenie ryb

To był naprawdę ciężki dzień. Kunszt wędzarniczy nie jest jeszcze moją najmocniejszą stroną. Próbujemy...

Rozpalamy ogień w palenisku.....to idzie najsprawniej i bez kłopotów

Beczka się nagrzała i już całkiem przyzwoicie dymi.....

Temperatura ok. 30-40 odpowiednia do fazy suszenia ryby. Bo dzisiaj ryba w roli głónej

Temperatury trzeba cały czas pilnować, więc waruję przy tej beczce jak pies przy budzie

Tak około 1 godziny suszę rybę zapakowaną w siatkę, ponieważ są to połówki dzwonka (tylko takie były w sklepie) nie było jak zawiązać sznurka.

W beczce wisi jeden halibut i cztery dzwonka tołpygi. Mało tych kawałeczków, ale jeszcze nie mam odwagi zakupić większej ilości ryby.Jeszcze nie ufam sobie jako wędzarnikowi.

Suszyłam te kilka dzwonków w dość gęstym dymie....................

Wyjęte z wędzarni. Ostatnia faza podpiekania w temperaturze 80-90 stopni około 30 minut

Wędzę ryby w ciepłym dymie.....

Uf wyciągnięte z siatek i podjedzone. .... Całkiem dobre, ale było ciężko. Fajny smak i zapach..... Nabieramy pomału wprawy.....i oczekuję coraz lepszych efektów tych wędzarniczych poczynań.....

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
guarana1111
Czas publikacji:
wtorek, 18 września 2012 13:55

Polecane wpisy

  • Z wizytą w Zoo....

    Witam, każdego roku odwiedzam warszawskie Zoo i uwieczniam jego mieszkańców. Sprawia mi to wielką frajdę. Dzisiaj pokażę to co oglądałam przez szybę w akwariach

  • moje ogrodowe wędzenie

    Moje sobotnie wędzenie.Wędzę szynkę,boczek i baleron. Wędzarnia już dymi i nowa ławeczka będzie. Dymi jak powinna i temperatura też ok. Wędzenie w gęstym dymie

  • jesień.....

    Następny dzień jesiennych porządków na działce......... w jesiennych barwach palenie liści...dobrze, że to już końcówka bo zrobiło się monotonnie........ palone

  • Biało-zielone barwy-ryba w śmietanie.

    RYBA W ŚMIETANIE CZYLI BIAŁO-ZIELONA... łosoś lub dorsz ( bez skóry , bez ości) sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny śmietana 18% ser feta świeży szpinak, natka

  • Moja kolejna wędzarnia

    Moja kolejna wędzarnia Borniak Wymieniłem swoją pierwszą wędzarnię szafkową (amerykańską), wielokrotnie modyfikowaną na polskiego Borniaka poj. 70l z przystawk

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa